Yazar Talip APAYDIN

Anasayfa > Yazar Talip APAYDIN

 

Yazar Talip APAYDIN

 

Talip Apaydın (28 Ekim 1923; Polatlı, Ankara - 27 Eylül 2014; Ankara), Köy Enstitüsü mezunu yazarlardan biri olan ve Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, roman, hikâye, hatıra, piyes, deneme, radyo oyunu ve makale gibi türlerde toplam 42 eser yazmış Türk hikaye yazarı, roman yazarı, yazar, şair ve öğretmendir.

Talip Apaydın, romanlarında köy ve kasaba yaşamını işlemiştir. Kırsal kesime içten bir bakışla doğayı ve insan ilişkilerini kendi doğallığı içinde ele almıştır. Eserlerinde kendi yaşamından ve gözlemlediği yaşamlardan izler sunan Talip Apaydın; Polatlı, Eskişehir ve Beypazarı yörelerinde ve çevre köylerde geçe hikayeler anlatmıştır. Köy Edebiyatı akımının temsilcilerinden olan Apaydın'ın romanlarında işlediği konular şunlardır: umutsuzluk, su sıkıntısı, yoksulluk, toprak kavgası, işsizlik, ağaların sömürüsü, ortakçılık, topraksızlık ve emek. Sade ve akıcı bir roman diline sahip olan Talip Apaydın sadece köy romanları yazmamış, tarih ve çocuk romanları da yazmıştır. Tarih romanlarında Milli Mücadele yıllarında köyde yaşananları anlatmıştır. Çocuk romanlarında da köy ve kasaba yaşamını anlatan Apaydın'ın çocuk kitapları didaktik metinlerdir.

Talip Apaydın’ın en ünlü romanı “Sarı Traktör”dür. Eserde, on yedi, on sekiz yaşlarında olan ve Eskişehir civarındaki Özeler Köyü'nde yaşayan Arif isimli bir gencin traktörlere karşı tutkusu anlatılmaktadır. Tarımda modernleşmeyi savunan Arif, babasını traktör almaya ikna etmeye çalışmaktadır. Romanda "kuşak çatışması" işlenmektedir. Talip Apaydın, köyde yetiştiği için eser köy hayatına içten bir bakış sunmaktadır.