Beypazarı'nda Giyim Kuşam

Anasayfa > Beypazarı'nda Giyim Kuşam

 


Beypazarı Merkezde Giyim - Kuşam

 


Beypazarı yöresi geleneksel kadın giyiminde en belirgin özellik, giyim kuşam bütünlüğünde görülen uyumdur. Kadın giyiminde kumaş rengi ve desenin, yazma ve oya renginin ince bir zevk ile birbirine uyumlu olmasına özen gösterilir.

Beypazarı’nın yöresel giysisi olan don (şalvar) ve işlik, günümüzde halen özellikle orta yaş ve üstü kadınlar tarafından kullanılır. Giysiler, günlük ve yabanlık olarak çeşitlilik gösterir. Kadınlar günlük işleri ile uğraşırken don (şalvar) ve işlik giyer, başlarına ince beyaz pamuklu tülbent örter. Komşu ve akraba ziyaretine giderken ipek, saten, kadife gibi kumaşlardan dikilmiş şalvar-işlik takımlarını giyer. Evin dışına çıkarken baş ve vücutlarını saran ve adına “bürgü” denen büyük dikdörtgen şeklinde basma kumaştan başörtüsü kullanır.
Nişan, kına gecesi ve düğünlerin geleneksel giyimi; işlemeli kadın giysileri olan bindallı kuyruklu (şalvar) ve elbise, haşlama kuyruklu ve ağıçalık (şalvar), salta, yelek, çevre hırkadır. Belde, büyük ve gösterişli tokası olan altın/gümüş kuşak yer alır. Bu giysilerin üzerinde altın ve gümüş renginde metal ve ipek ipliklerle işlenmiş çevre bulunur.
Günümüzdeki değeri yüksek olan, Beypazarı geleneksel giyim-kuşamını bugüne aktaran bu işlemeli geleneksel giysiler, bohçalar ve sandıklarda korunur. Bir kısmı da Beypazarı merkezinde bulunan müzelerde teşhir edilmektedir.
Türk halk giyim kuşamı kumaş, model, kalıp, birleştirme, astarlama gibi özelliklerinin yanı sıra süsleme ve işleme teknikleri ile çeşitlilik gösterir. Aynı kültür içinde yaşayan Anadolu insanının yaşam biçimleri yörelere göre değişiklik gösterir. Düğünlerde, bayramlarda, törenlerde yörenin geleneksel giyim kültürünü yansıtan kadın giysilerinde süslemelere önem verilir. Özellikle renkli ipek iplikler, altın ve gümüş sim, sırma ve tel ile yapılan işlemeler giysileri gösterişli biçimde süsler. Özel günler için hazırlanan işlemeli giysiler özellikle gelin ve düğün giysileri, işlemeleri ile dikkat çekicidir. İşlemelerin inceliği, güzelliği ve yoğunluğu giysilerin değerini arttırır.

Beypazarı’nda bindallı kuyruklu, ağıçalık ve elbiseler, adını üzerindeki işlemeli motiflerden alan geleneksel giysilerdir. Kadife veya atlas kumaş üzerine yaprak, çiçek ve ince kıvrımlı dal motiflerinden oluşan bitkisel bezemeler altın, gümüş metal ipliklerle, dival işi tekniğiyle işlenmiştir. Bu giysilerde işlenen motifler serpme veya bütün yüzeyi kaplayan sıvama şeklinde yer alır.