Beypazarı Kurusu

Anasayfa > Beypazarı Kurusu

Beypazarı Kurusu

 

Beypazarı denince akla ilk gelen lezzetlerin başında Beypazarı kurusu gelmektedir. “Kuru” eskiden mahalle fırınlarında, kadınların birbirleriyle yardımlaşarak, kışlık olarak hazırladıkları bir yiyecektir. Yapımı, yaklaşık olarak tam bir gün sürmektedir. Sabah ezanı ile kalkılıp, hamuru yoğurulmaktadır. Süt, tereyağı, un, tuz, yaş maya (eskiden ev mayası denilen ekşi maya kullanılırmış) ve koku denilen baharat karışımı ilave edilerek hamur haline getirilmektedir. Bir süre dinlendirilen hamur işlenmeye başlamaktadır. Uzun fitiller haline getirilen hamur, verev şeklinde dilimlenerek tepsilere dizilmektedir. Tepsinin kullanılmadığı dönemlerde ise asma yaprağı veya dut yaprağı üzerine dizilmekteymiş. Yaklaşık 15-20 dakika meşe odunu ile yanan fırında 270-330 derecede pişmektedir. Bu sürenin sonunda pişen kurular, poğaça kıvamında olmaktadır. Halk arasında buna “yaş kuru” denilmektedir. Bu şekilde de tüketilen kuruların 1-2 gün saklama süresi olmaktadır.

Beypazarı kurusu geçmişten günümüze gelen geleneksel bir lezzettir. Öğün aralarında, çocukların beslenme çantalarında, misafir ikramı olarak vs. tüketilen; gevrek, mis kokulu ve lezzetli bir atıştırmalıktır.Besleyici değeri yüksek olup, uygun saklama koşullarında çok uzun süre dayanmaktadır.