Alaaddin Camii (13.yy)
Alaaddin Camii (13.yy)
En eski yapı Selçuklu eseri Alaaddin Camii'dir 13. asırda yaptıranın vasfından dolayı Paşa Camii'de denen bu yapı önündeki 8 asırlık çınar ağacı gibi tarihe kök salmış olarak halen ayakta.
Beypazarı İlçesi’nde Cami-i Bebir ya da Paşa Camisi de denilen, kentin en güzel camilerinden biri vardır. Tarihi niteliğe sahip cami çarşı içinde yer almaktadır.
İnşa tarihi Ebuzziya takvimine göre H. 1221¬1225 (M. 1805¬1809) yıllarına rastlar. Cami Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’a mal edilmektedir. Fakat caminin isminin orada harap olan camiinin yerine yapılan camiiye aktarıldığı da düşünülür. Doğu duvarı hemen hemen ilk haliyle günümüze kadar gelmiştir. Kesme taş duvarlarla yapılmıştır. Beypazarı‘nda ki büyük yangınlardan nasibini çokça aldığı bilinmektedir. Cami bir minareli olup Selçuklu eserlerinin tipik bir örneğidir.
Türkiye’nin ancak birkaç yerinde bulunan Peygamber Efendimizin Sakal¬ı Şerifi bu camide de bulunmaktadır.
"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile hazırlanan bu websitesinin içeriği hiçbir surette Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk (destek alan) Beybel Tur. İnş. Taah. Nak. Mad. Gıda Petrol Org. Tar. Hayv. Tekstil Emlak Bil. Enerji San. Dış. Tic. Ltd. Şti.' ne aittir."